15 grešaka koje pravimo kada peremo odjeću

04.07.2016. | Napisao: Hidroinženjering & Economic  

Dogodilo Vam se nebrojano mnogo puta sa Vam se odjeća pohaba, pocijepa ili izblijedi prilikom pranja? Da bi Vaša odjeća uvijek izgledala lijepo i besprijekorno prvo što treba da uradite jeste da naučite kako da je pravilo operete. Mi ćemo Vam pokazati najčešće greške koje mogu da unište Vašu odjeću.

1. Nepravilno sortiranje. Osim na boju, takođe treba obratiti pažnju na vrstu tkanine. Na primjer, vunenu odjeću treba oprati odvojeno i ne treba miješati peškire sa sintetičkom odjećom.

2. Skidanje fleka na pogrešan način. Nemojte biti iznenađeni novim rupom u odjeći ako energičnim ribanjem pokušavate ukloniti fleku. Fleke bi trebalo nježno isprati. Najbolji način da spriječite rupe na odjeći je da stavite komad bijele tkanine preko mrlje i pustite da se namoči.Hidroinzenjering_and_Economic_15_gresaka_koje_pravimo_kada_peremo_odjecu_1

3. Korištenje previše praška za veš. To može dovesti do stvaranja previše pjene koja će se nakupiti u dijelovima majice kao što je ovratnik. Nakon pranja odjeća će izgledati još prljavije, a to nije rezultat koji želite postići, zar ne?

4. Ne obraćanje pažnje na rajsferšluse. Oni treba da budu propisno zipovani prije nego što stavite odjeću na pranje, jer lako mogu uništiti drugu odjeću.

Hidroinzenjering_and_Economic_15_gresaka_koje_pravimo_kada_peremo_odjecu_2

5.Pranje zakopčane odjeće. Prilikom pranja ne zaboravite otkopčati majice, u suprotnom dugmad bi mogla ispasti,a odjeća će izgledati neuredno.

6. Korištenje previše izbjeljivača. On čini da tkanine postaju manje izdržljive i onda se mogu lako pohabati I pocijepati.

Hidroinzenjering_and_Economic_15_gresaka_koje_pravimo_kada_peremo_odjecu_3

7. Pranje kupaćih kostima u veš mašini. Kupaće kostime kao i sva druga odjeća izrađena od spandeksa ili elastina se nikada ne treba prati u mašini za veš. Ispravano bi bilo da ih ručno perete u hladnoj vodi.

8. Pravljenje pauze između nekoliko uzastopnih pranja. Neki korisnici to često praktikuju, jer vjeruju da nekoliko ciklusa pranja zaredom može uzrokovatii kvar . Međutim, to je pogrešno . Koristeći veš-mašinu bez pauze smanjujete potrošnju električne energije jer se zadržava toplota od prethodnog pranja.

Hidroinzenjering_and_Economic_15_gresaka_koje_pravimo_kada_peremo_odjecu_4

9.Korištenje samo jednog ciklusa pranja za jastuke i deke. Ako perete pernate jastuke i pokrivače u veš-mašini, isperite ih dva puta za redom, jer perje može zadržati pjenu, tako da sapun može ostati unutar jastuka.

10.Pranje odjeće bez sortiranja. Jedan od najvažnijih dosadnih zadataka nakon pranja odjeće je tražiti čarape koje se podudaraju. Zašto čarape ne oprati prve? Sigurni smo da će Vam se svidjeti rezultat.

11. Korištenje omekšivača za peškire. Ova hemijska jedinjenja smanjuju kapacitet upijanja tkanine, tako da je bolje da ih ne koriste za peškire.

Hidroinzenjering_and_Economic_15_gresaka_koje_pravimo_kada_peremo_odjecu_5

12. Pranje previše odjeće odjednom. Preopterećenje veš-mašine može da uzrokuje kvar.

13. Pranje vjetrovki na pogrešan način. Da bi sačuvali jaknu od gubljenja strukture možete staviti tri teniske loptice u veš-mašinu. Oni će Vam pomoći i da se riješite pjene.

Hidroinzenjering_and_Economic_15_gresaka_koje_pravimo_kada_peremo_odjecu_6

14. Korištenje veoma skupih sredstava za pranje. Za mnoge deterdžente koje svakodnevno koristimo možemo pronaći jeftine zamjene u domaćinstvu: so pomaže da odjeća izgleda svjetlije, a kredom mogu da se uklone mrlje , a sok od limuna može da zamjeni omekšivač.

Hidroinzenjering_and_Economic_15_gresaka_koje_pravimo_kada_peremo_odjecu_7

Izvor: brightside.me

Komentari su zatvoreni!