Kako izabrati odgovarajući bojler?

13.10.2016. | Napisao: Jovana Marčeta  

Namjeravate kupiti bojler. Došli ste u prodajni objekat sa ogromnom ponudom bojlera (kao što je to slučaj u Hidroinženjering & Economic-u ) i pitate se koji bojler izabrati. Mi ćemo Vam dati nekoliko smjernica kojima se trebate voditi prilikom odabira idealnog bojlera za Vas.

 

colorful& healthybrunchbowls

 

Kako izabrati veličinu bojlera?

 

Prva stvar koju ćete primjetiti kod bojlera kad ih upoređujete je razlika u veličini. To je zato što imaju različite zapremnine vode. Imate one po pet i deset litara koji se stavljaju u kuhinje kako bi imali toplu vodu, te one od 30, 50, 80 ili više litara koji idu u kupatilo. Ako ste sami i trebate ga samo za sebe, preporučujemo Vam da nabavite onaj sa zapremninom od 30 litara, ali ako ste baš veliki potrošač i volite se dugo tuširati u vrućoj vodi, nabavite onaj sa zapremninom od 50 litara. Ako nabavljate bojler koji će koristiti dvoje ljudi, nabavite onaj sa zapremninom od 50 litara. Za dvoje ljudi je to sasvim dovoljno tople vode, a ako se i potroši, brzo će se opet zagrijati. Ako kupujete bojler za cijelu porodicu preporučujemo da kupite onaj sa zapremninom od 80 litara pa na više, ovisno o tome koliko je velika porodica i koliko se često koristi topla voda.

 

Koji je bojler najkvalitetniji?

 

Ta činjenica ovisi o brojnim varijablama, poput veličine domaćinstva i zahtjeva istih. Postoje veći i manji bojleri, sve ovisi o tome koliko litara tople vode dnevno trošite. Oni sa većom količinom litara su naravno skuplji jer su i veći. Svi su boleri podjednaki, i koriste jednake metode te je upravo zbog toga vrlo teško pronaći neki model koji se posebno ističe. S obzirom da kod nas sastav vode nije najbolji, često je puna hlora i magnezijuma. Stoga prilikom kupovine bojlera pripazite da kupite onaj koji nije komplikovan za održavanje i čišćenje jer će biti potrebno počistiti bojler od kamenaca koji se s vremenom nataloži.

Da bi si osigurali daleko bolji i kvalitetniji život, pripazite i bacite pogled na datum proizvodnje bojlera, instalaciju, broj modela, te pripazite na tehniku i način izrade. Bojleri su dugoročna investicija. Oni su poput kućnih aparata, koje jednom kupite i traju vam nekoliko godina. Dakle, njihova karakteristika je trajnost i upotrebljivost. Ukoliko koristite bojler koji je već star, promijenite ga prije nego što to bude prekasno. A i noviji bojleri su rađeni tako da troše manje električne energije čime ćete ujedno i uštedjeti na Vašoj potrošnji.

14199406_1763515523925921_4721461179241829702_n

Ušteda električne energije

Napredak tehnologije u poslednjih nekoliko godina znatno je uticao na kvalitet i energetsku efikasnost mnogih uređaja i aparata za domaćinstvo. Tako recimo sa dobro izolovanim bojlerom može se uštedjeti i do 10 % električne energije. Koliko će se potrošiti električne energije da bi se dobila topla voda zavisi prije svega od tipa bojlera kao i stanja vodenih cijevi i njihove izolacije. Da bi se 1l vode zagrijao sa 10 stepeni na 80 potrošnja energije jednaka je jednoj sijalici od 100 W i njenoj potrošnji za sat vremena. Ovakav podatak jasno govori da se jedan litar vode potroši za jako kratko vrijeme svakako treba voditi računa kako se voda ne bi bespotrebno razbacivala i trošile ogromne količine električne energije za njeno zagrijavanje.

Kod električnih bojlera najnovije generacije izolacija je na visokom nivou pa su samim tim i gubici toplote izuzetno mali, a ušteda znatno veća naročito u poređenju sa starim modelima. Kupovina bojlera treba prije svega biti bazirana na odabir odgovarajuće zapremine koja će zadovoljiti potrebe svih članova domaćinstva. Sa prevelikim bojlerom trošiće se bespotrebno više električne energije.

Vrste bojlera:

 

U izboru adekvatnog bojlera za Vaše domaćinstvo treba imati u vidu veličinu porodice, priključke za vodu, odgovarajući prostor kao i sanitarije. Proizvođači bojlera potrudili su se da maksimalno izađu u susret potrošačima i zadovolje sve njihove potrebe.

– Sa malolitražnim bojlerima vrlo brzo ćete imati toplu vodu. Idealno su rješenje i veoma praktični za postavljanje na mjesta gde su potrebne manje količine tople vode. Postoje nadpultni i podpultnii sa zapreminom od 5 do 10 litara.

– Standardne linije bojlera koje se mogu naći na našem tržištu imaju emajlirane kazane i mogu biti različitih zapremina od 30, 50 ili 80 litara. Ovakva vrsta bojlera naročito je pogodna za visoke prostorije samim tim što su nešto veće visine i prečnika. Druga vrsta praktičnih bojlera imaju iste zapremine, inox ili emajlirane kazane i jednostavno se mogu ugraditi u višim i nižim prostorijama.

– Kod kombinovanih bojlera ugrađeni su izmjenjivači toplote sa kojim je moguća kombinacija izvora energije. Imaju emajlirane ili inox kazane i zapremine od 80 do 120 l.

– Horizontalne bojlere ćete najčešće vidjeti u specifičnim niskim prostorijama nad tuš kabinom ili sl. gdje uslovi diktiraju racionalno korišćenje prostora.

 

14591651_675641422603354_6678311014263030560_n

 

 

Komentari su zatvoreni!