Bojler je uređaj o kojem niko pretjerano ne razmišlja dok god on vrši svoju funkciju. Onog trenutka kada se bojler pokvari, brzo zovemo majstora da dođe da ga popravi. Ako se bojler ne može popraviti, pristupamo kupovini istog, najčešće totalno neinformisani.

Bojler uvijek birajte prema svojim potrebama, baš kao što birate i novi auto. Ako imate dvoje djece sigurno nećete kupiti novi auto kabriolet dvosjed, nego veći udobni karavan sa što većim gepekom. Isto vrijedi i kod bojlera.

Da nemorate istraživati, za Vas smo pripremili korisni vodič za odabir savršenog bojlera za Vas i Vašu porodicu.

Prvo na šta morate obratiti pažnju je VELIČINA BOJLERA koji Vam je potreban. Došli ste u prodavnicu i odmah primjećujete da se bojleri razlikuju po veličini. To je zato što imaju različite zapremnine vode. Zavisno za koje mjesto kupujete bojler imate:

  • Malolitražne bojlere od 5 i 10 litara – sa kojima ćete vrlo brzo imati toplu vodu. Konstruisani su kao otvoreni sistem i predviđeni za rad u kombinaciji sa niskopritisnom baterijom. Idealno su rješenje i veoma praktični za postavljanje na mjesta gde su potrebne manje količine tople vode (npr. kuhinjska baterija, baterija za umivaonik, u garaži i slično). Postoje u nadpultnoj (u kombinaciji sa baterijom za protočni bojler) i podpultnoj verziji (u kombinaciji sa baterijom sa 3 cijevi).                   
  • Srednjelitražni bojleri od 30, 50, 80 litara
  • Visokolitražni bojleri od 100+ litara.        

Slika 1. Prikaz različitih veličina bojlera i načina ugradnje malolitražnih bojlera

Obratite pažnju i na to da li Vam topla voda u kuhinju dolazi iz kupatilskog bojlera ili u kuhinji imate odvojen mali bojler od 5 ili 10 litara. Ako ste veći potrošač tople vode (volite duža kupanja ili tuširanja toplom vodom) svakako Vam preporučujemo da uzmete veću litražu. Tačna procjena dnevne potrošnje tople vode nužna je za izbor pravog bojlera. Tako ćete izbjeći one grozne situacije kada vam nestane tople vode baš kada ste htjeli isprati šampon s kose. Također, tačnom procjenom potrošene tople vode izbjeći ćete i visoke račune za struju. Ako kupite bojler koji proizvodi više tople vode nego što vam je potrebno, samo ćete bezveze plaćati grijanje vode koja vam ne treba. Za jedno tuširanje se u prosjeku potroši 25-30 litara vode koja je zagrijana na temperaturu od 40 stepeni. Slikovito Vam donosimo objašnjenje o povezanosti veličine bojlera i potreba prema broju članova porodice koje će Vam sigurno biti od koristi:

Slika 2. Povezanost veličine bojlera i broja članova porodice

Dalje, treba da Vas zanima kakav je KAZAN bojlera: emajliran (pocinčan) ili INOX od prohroma (nehrđajući čelik). U čemu je razlika? Pa:

  • Emajlirani kazan se izrađuje od čeličnog lima na čiju površinu se nanosi stakleno-keramički premaz, odnosno emajl koji obezbeđuje odličnu zaštitu od korozije i visoki nivo higijene vode. Ova kategorija bojlera poseduje dobar odnos cijene i kvaliteta.
  • INOX (prohromski) kazani se proizvode od nehrđajućeg čelika – inoxa i predstavljaju proizvode premijum kategorije kvaliteta. Zbog svojih svojstava materijala izrade, prohromski kazan ne može korozirati te ima daleko duži vek trajanja, fiziološki je neutralan i ne utiče na promenu bakteriološke i hemijske ispravnosti vode. INOX bojlere prati duža garancija na kazan, najčešće 10 ili 15 godina.

Takođe, bojlere možemo podjeliti i u zavisnosti od načina montaže. Pa tako imamo:

  • vertikalne bojlere, koji se najčešće i nalaze na tržištu. Ovakva vrsta bojlera naročito je pogodna za visoke prostorije samim tim što su nešto veće visine i prečnika.
  • horizontalne bojlere ćete najčešće vidjeti u specifičnim niskim prostorijama nad tuš kabinom ili slično gdje uslovi diktiraju racionalno korišćenje prostora.

Slika 3. Prikaz vertikalnog i horizontalnog bojlera

Ako Vam ipak treba bojler sa kojim je moguća kombinacija izvora energije, za Vas je onda KOMBINOVANI BOJLER sa ugrađenim izmjenjivačima toplote koji omogućava kombinovanje električnog i drugog izvora energije (konkretno sistema centralnog grijanja) za dobijanje tople vode. Voda spoljašnjeg sistema prolazi kroz izmjenjivač u obliku spirale, koji zagrijava vodu u bojleru. Postoje i u emajliranoj i INOX verziji, u varijantama 50, 80 ili 120 litara. Bitno je da znate da li Vam treba DESNI ili LIJEVI (obratite pažnju sa koje strane bojlera Vam dolaze cijevi za grijanje).

 Slika 4. Prikaz lijevog i desnog kombinovanog bojlera

Zadnjih godina pojavljuju se i bojleri sa SUVIM GRIJAČEM gdje sam grijač nema dodira sa vodom, na njega se ne može nakupiti kamenac, pa samim tim ima duži vijek trajanja. Sam grijač se može zamjeniti bez pražnjenja bojlera, a troši i manje električne energije, pa samim tim i štedi novac.

Slika 5. Prikaz bojlera sa suvim grijačem

Pročitali ste sve gore navedene podjele, malo Vam je jasnije koji bojleri postoje na tržištu, ali se pitate: Koji je bojler najkvalitetniji? Ta činjenica ovisi o brojnim varijablama, poput veličine domaćinstva i zahtjeva istih. Mi mislimo da se tajna najkvalitetnijeg bojlera kroje u kombinaciji svih gore navedenih karakteristika.

Postoje veći i manji bojleri, sve ovisi o tome koliko litara tople vode dnevno trošite. Oni sa većom količinom litara su naravno skuplji jer su i veći. Svi proizvođači koriste približno jednake metode proizvodnje. S obzirom da kod nas sastav vode nije najbolji, često je puna hlora i magnezijuma. Stoga prilikom kupovine bojlera pripazite da kupite onaj koji nije komplikovan za održavanje i čišćenje, jer će biti potrebno počistiti bojler od kamenaca koji se s vremenom nataloži.

Bojleri su dugoročna investicija. Oni su poput kućnih aparata, koje jednom kupite i traju vam nekoliko godina. Dakle, njihova karakteristika je trajnost i upotrebljivost. Ukoliko koristite bojler koji je već star, promijenite ga prije nego što to bude prekasno. A i noviji bojleri su rađeni tako da troše manje električne energije čime ćete ujedno i uštedjeti na Vašoj potrošnji. Tako recimo sa dobro izolovanim bojlerom može se uštedjeti i do 10 % električne energije. Koliko će se potrošiti električne energije da bi se dobila topla voda zavisi prije svega od tipa bojlera kao i stanja vodenih cijevi i njihove izolacije. Da bi se 1l vode zagrijao sa 10 stepeni na 80 potrošnja energije jednaka je jednoj sijalici od 100 W i njenoj potrošnji za sat vremena. Ovakav podatak jasno govori da se jedan litar vode potroši za jako kratko vrijeme svakako treba voditi računa kako se voda ne bi bespotrebno razbacivala i trošile ogromne količine električne energije za njeno zagrijavanje.

Kupovina bojlera treba prije svega biti bazirana na odabir odgovarajuće zapremine koja će zadovoljiti potrebe svih članova domaćinstva. Sa prevelikim bojlerom trošiće se bespotrebno više električne energije.

SAVJET +

Ako mjenjate postojeći bojler, nipošto nemojte zaboraviti da izmjerite raspon nosača na zidu kada krenete u kupovinu, jer svaki proizvođač ima različite raspone, a sigurno nećete željeti da bušite nove rupe već ćete željeti da iskoristite postojeće. Korisno, zar ne?