KAKO UKLONITI KAMENAC

23.06.2016. | Napisao: Hidroinženjering & Economic  

Da li su i kod vas slavine iznad kade i umivaonika u groznom stanju zbog silnog kamenca koji se nakupio na njima. Naime, voda iz vodovoda uvijek sadrži krute materije od kojih najveći postotak čine krečne soli koje se u vidu kamenca talože na cjevovodima, slavinama, a naročito na tuševima. Naslage od kamenca ne samo da izgledaju ružno, već mogu i da izazovu velike probleme i kvarove.

Za detaljno čišćenje kupatila i uklanjanje kamenca nisu vam neophodna skupa sredstva. Dovoljni su: soda bikarbona, alkoholno sirće (obično sirće za salatu), limun, sunđerčić i pamučne krpe.

Hidroinzenjering_and_Economic_Kako_Ocistiti_kamenac

Slavina: Kamenac koji se nakupio na slavinama čistite nerazređenim sirćetom stavljenim na čistu krpu. Krpu uvijte oko slavine, ostavite da sirće djeluje oko sat. Kamenac će omekšati i biće lako ukloniti ga sunđerom, posle čega slijedi glancanje mekom i suvom krpom. Onih ružnih naslaga oko slavina možete da se rješite mješavinom koju možete napraviti od 50 g soli otopljene u 300 ml sirćeta. Nanesite je oko slavine i ribajte starom četkicom za zube. Istovremeno, za djelove na kojima se uhvatila rđa, koristite mješavinu od jednakih količina soli i limunovog soka.

 

Hidroinzenjering_and_Economic_Kako_ukloniti _kamenac_2Tuš, tuš kabina i zavjesa: Tuš ćete najlakše očistiti od kamenca tako što ćete odvrnuti glavu tuša i ostaviti je nekoliko sati potopljenu u alkoholnom sirćetu. Ono će djelovati na kamenac pa kada izvadite tuš, sve što je potrebno jeste da dobro izribate zaprljanu površinu i operete je čistom vodom. Vaš tuš će zablistati i biti ponovo kao nov. Kamenac nakupljen na staklenim ili plastičnim vratima tuš kabine prebrišite sirćetom i, poslije deset minuta, trljajte sunđerom, isperite i osušite mekom krpom. Zavjese ribajte sodom bikarbonom natopljenom u sirćetu, ali kako taj posao dugo traje, možete i ovako: skinite zavjese i na niskoj temperaturi ih operite u veš mašini, u koju ste uz prašak dodali i jednaku količinu sirćeta i 2-3 stara peškira koji će umjesto vas trljati zavjesu.

 

Prozori i ogledala: Pomješajte iste količine sirćeta i vode i time perite ove površine. Međutim, ako su prozori veoma prljavi, morate se više potruditi – pomješajte 200 ml alkohola, toliko vode i kašiku sirćeta.

 

Hidroinzenjering_and_Economic_Kako_ukloniti _kamenac_3

WC šolja: Evo nas kod najneprijatnijeg posla, ali koji se mora obaviti. Za čišćenje wc šolje će odlično poslužiti sirće. Sve što je potrebno jeste da u šolju uspete oko 750 ml alkoholnog sirćeta i ostavite ga da počne da djeluje, za šta će mu biti potrebno nekih sat vremena. Nakon toga, jednostavno pustite vodu i kamenac je nestao. Umesto sirćeta, za čišćenje wc šolje od kamenca možete koristiti i koka-kolu. Postupak je isti. Dakle, uspete jednu limenku ovog napitka, nakon 60 minuta povučete vodu da se šolja opere i to je to. A za svakodnevno čišćenje koristite ono višenamjensko sredstvo, od malo sode bikarbone i sirćeta, koje će učiniti da šolja izgleda kao nova, a takođe će je i osloboditi neprijatnih mirisa. Takođe, jednom sedmično u šolju sipajte 200 ml sirćeta i tek poslije pola sata ribajte je četkom na koju ste prethodno stavili malo sode bikarbone. Nestaće i ona najveća prljavština.

 

 

Komentari su zatvoreni!