Male popravke u kupatilu i WC-u

13.09.2016. | Napisao: Dajana Savić  

Brojne radove i sitne popravke u kupatilu možete jednostavno obaviti sami: ugradnja nove armature na umivaoniku, čišćenje naslaga kamenca ili odčepljivanje odvoda.

Hidroinzenjering_and_Economic_koliko_male_popreakve_u_kupatilu

1. Čišćenje perlatora

Mali sitasti uložak (perlator ili raspršivač) na armaturi umivaonika služi za dodavanje zraka u mlaz vode. Tokom vremena u unutrašnjosti perlatora stvore se naslage kamenca ili se na perlatoru natalože čestice iz vodovodnih cijevi. Posljedica je da voda iz slavine prska na sve strane, a protok vode je znatno manji.

Za početak odvrnite prsten s navojem i potom odložite prsten, perlator i gumenu dihtung u rastvor za čišćenje kamenca, limunsku kiselinu ili sirće. Nakon otprilike petnaest minuta dijelovi bi trebali biti očišćeni od kamenca. Pustite toplu i potom hladnu vodu iz slavine kako biste isprali čestice iz vodova. Na taj ćete način spriječiti da se perlator uskoro ponovno začepi. Sada montirajte dijelove i pažljivo rukom navrnite prsten s navojem na slavinu. Prsten dodatno zategnite samo ako voda izlazi sa strana iz perlatora.Hidroinzenjering_and_Economic_koliko_male_popreakve_u_kupatilu_2
Napomena: Ako nemate pri ruci odgovarajući ključ za vijke ili kliješta, koristite specijalni plastični ključ ili omotajte kliješta za cijevi krpom. Na taj ćete način izbjeći ogrebotine na prstenu s navojem.

2. Mrlje od kamenca

Mrlje od kamenca na armaturi umivaonika mogu se ukloniti sirćetom pomiješanim s vodom, limunskom kiselinom ali i sredstvom za ispiranje koje se inače koristi u mašini za suđe. Nanesite sredstvo za ispiranje na vlažnu krpu, utrljajte po armaturi, ostavite kratko da djeluje, obrišite, isperite i ispolirajte armaturu. Ako su naslage kamenca tvrdokornije, vatu namočite sirćetom i ostavite da djeluje na kamencu. Nakon oko 30 minuta uklonite vatu i očistite ostatke kamenca starom četkicom za zube.

3. Zamjena armature

Standardne armature imaju po jedno crijevo za priključivanje na toplu i hladnu vodu. Navrnite ova dva crijeva na odgovarajuće priključke za vodu s donje strane armature i provucite ih kroz rupu na umivaoniku, a slavinu postavite tako da nasjedne na umivaonik.

Hidroinzenjering_and_Economic_koliko_male_popreakve_u_kupatilu_3

S donje strane pričvrstite armaturu, a zatin navrnite crijeva za toplu i hladnu vodu na odgovarajuće ugaone ventile.

4. Začepljeni odvodi

Kada dlake i ostaci sapuna začepe sito na odvodu, odvrnite vijak na čepu i odvijačem uklonite prljavštinu. Ako je odvod kompletno začepljen, skinite zakrivljenu odvodnu cijev i iz nje uklonite prljavštinu.

5. Kapanje vode iz slavine

Slavina koja stalno kapa ne uzrokuje samo onečišćenje slavine i umivaonika kamencem, nego i povećanu potrošnju vode i time dovodi do nepotrebnih troškova. U većini slučajeva slavine koje kapaju mogu se popraviti s nekoliko jednostavnih poteza. Zatvorite dovod vode na ugaonom ventilu ispod umivaonika i skinite ručku. Kod starijih armatura ručku podignite do kraja i odvrnite je kliještima za armature. Odgovarajućim ključem sada jednostavno možete odvrnuti ventil, čime dobijate pristup dihtung prstenu. Ovaj dihtung s vremenom često postaje porozan i većinom je uzrok kapanja slavine.
Zamijenite dihtung ključem za vijke i slijedite uputstva obrnutim redoslijedom za sastavljanje slavine. Na navoj unutrašnjeg uloška nanesite mast za slavine.

6. Osvježavanje fuga

Ako fuge više ne izgledaju lijepo, možete ih jednostavno osvježiti – bez struganja i novog fugiranja. Bojama za fuge dostupnim u brojnim nijansama i u obliku markera/flomastera ili tube sa spužvicom ovaj ćete popravak obaviti za tren oka. Za početak očistite podlogu (skinite masnoće i kamenac).Spužvom ili flomasterom na fuge nanesite željenu nijansu boje za fuge. Kada se fuge osuše, s površine pločica obrišite ostatke boje.

Hand with yellow sponge cleaning the bathroom tiles

 

 

 

Komentari su zatvoreni!