Uskladite svoje kupatilo sa feng shui pravilima

24.06.2016. | Napisao: Hidroinženjering & Economic  

U Kini se kupatila, odnosno toaleti, smatraju najlošijim i najnegativnijim mjestom, jer se tu sva energija spira. Ne samo da imaju tendenciju da oduzimaju energiju, nego i lako akumuliraju  negativne  vibracije.
“Feng shui” predstavlja vjetar i vodu – elemente koji simbolizuju neprekidan protok energije. Stoga je, prema Feng shui-u, upravo slobodan protok energije, u prostoriji i oko nje, najvažniji sastojak funkcionalnosti dizajna enterijera.
Kupatilo je prostorija posvećena njegovanju i čišćenju tijela. Voda obnavlja duh i tijelo. Feng shui kaže da voda predstavlja novac, stoga zadržite svoj ‘novac’ u kući.
Bez obzira na negativnu reputaciju kupatila prema feng shui-u,  uz samo malo svjesnog napora, ova reputacija može da bude promjenjena. Sastavili smo savjete prema filozofiji feng shui-a  koji će Vam pomoći stvoriti dobar feng shui u Vašem kupatilu:

 • Prema kineskom vjerovanju toalet i kupatilo su mjesta iz kojih otiče voda, pa bi im trebalo brižljivo birati mjesto. Toalet bi trebalo da bude neupadljiv, najbolje bi bilo da se nalazi uz bočni zid kuće,  odvojen od kupatila, a ukoliko su u istom prostoru, postavite pregradu u vidu poluzida da bi ste obezbjedili određen stepen privatnosti. Toalet ne bi trebalo da je vidljiv sa ulaznih vrata.
 • Kupatilo nikada ne gradite na sredini kuće, moglo bi da ima veliki uticaj na zdravlje ukućana. Neke od pozicija koje mogu da ugroze zdravlje su: pored ili preko puta ulaznih vrata, na spratu iznad kuhinje ili ulaznih vrata i kupatilo ispod stepeništa.
 • WC šolju i vrata kupatila uvijek držati zatvorene, da se ne vraća loša energija.

Hidroinzenjering_and_Economic_Feng_shui_1

 • Prema feng shui-u ako se WC šolja nalazi direktno naspram ulaznih vrata kupatila, pored nje treba staviti biljku koja će upijati negativnu energiju. Upravo zbog negativne energije, biljke će se brzo sušiti i neophodno ih je stalno mijenjati.
 • Postarajte se da sve instalacije u vezi sa vodom u kupailu budu ispravne. Slavine koje kaplju i ventili koji cure doprinose gubitku novca. Zapuštene sanitarije, nečistoće, vidljivo izložena sredstva za održavanje (četke, krpe, deterdženti I sl.), korpa za veš natrpana bez reda su izvor loše energije koja vodi gubitku novca. Zapamtite: sve mora da je u funkciji, besprijekorno očišćeno, besprijekorno održavana sanitarija i veš za pranje uredno poslagan i sortiran u korpi.
 • Po feng shui-u metal obogaćuje vodu, a voda hrani drvo. Stoga svoje kupatilo treba da dizajnirate u ova tri elementa. Idealne boje za kupatilo su zelena, žuta, siva kao i sve nijanse plave.
 • Pod bi trebao biti od materijala koji pripadaju zemljanom elementu, najpoželjniji je prirodni kamen ali u obzir dolaze i drugi materijali koji vode porijeklo ili nose atribute elementa Zemlja, kao što su keramičke pločice.

 

Hidroinzenjering_and_Economic_Feng_shui_2

 • Preporučuje se drveni zatvoreni orman, uzdužna šara drveta, metalni drzač za sapun, toaletni papir i frotire. Umivaonik od emajliranog čelika ili keramike.. Biljku u metalnom kontejneru tj. saksiji postaviti na vrh wc vodokotlica u cilju stabilizacije. Kada od emajliranog čelika sa zavjesom od pamučnog materijala na metalnom držaču što bi značilo da prilikom odabira kade, ukoliko slijedite filozofiju feng shua, možete proći mnogo jeftinije I ostvariti značajne uštede.
 • U kupatilu svjetlost koju reflektuje ogledalo ubrzava protok energije. Kako bi izbjegli stvaranje negativne energije, ogledalo ne bi trebalo da stoji naspram wc šolje.

 

Hidroinzenjering_and_Economic_Feng_shui_3

 

 • U prenatrpanom kupatilu često dolazi do usporavanja i zastoja energije, stoga je prilikom opremanja ove, često vrlo male prostorije, najbolje razmišljati u pravcu minimalizma. Materijali sjajnih površina koje reflektuju svjetlost, poput nehrđajućeg čelika, mramora, granita, stakla, keramičkih pločica, ubrzavaju protok energije, te su dobrodošli u kupatilu. Navedeni materijali igraju još jednu ulogu, a to je vizuelno povećanje enterijera.
 • Sintetički materijali se ne preporučuju na podu, što se odnosi na tepihe ili podne prostirke. Kabine za tuš su, takođe, najčešće napravljene od vještačkih materijala, te bi trebalo razmisliti o alternativi – na primjer, providnoj ili neprovidnoj pregradi.

Komentari su zatvoreni!