Prije odabira i kupovine same pumpe za navodnjavanje potrebno je da napravite plan, odnosno projektujete sistem za navodnjavanje. Mnogi ljudi svake godine izgube velike količine novca tako što kupe pumpu za navodnjavanje prije nego što naprave plan “projekat”, a poslije ustanove da pumpa koju su kupili nije odgovarajućeg tipa odnosno nema karakteristike koje zahtijeva njihov sistem za navodnjavanje.

Prije projektovanja-planiranja sistema i prije kupovine bilo kakve pumpe prvo ustanovite:

  • tip izvora vode : bunar (prečnik,dubina) ili otvoreni izvori
  • kapacitet (izdašnost) izvora vode (bunara) ima ograničeni kapacitet dok otvorena voda (jezero, rijeka…) ima “neograničen” kapacitet
  • ustanovite statički nivo ili narodnim jezikom “ogledalo” tj. na kojoj je dubini voda u odnosu na vrh bunara. Vrlo je važno da znate da centrifugalne pumpe generalno mogu podići vodu sa 6 metera dubine, a preko te dubine se koriste dubinske (potapajuće pumpe)
  • ustanovite dinamički nivo poslije stavljanja pumpe u pogon – koliko će pasti nivo vode odnosno na kojem nivou će bunar imati konstantnu količinu vode. Prilikom kopanja bunara tražite od “bunardžije” da vam da garanciju na količinu vode (izdašnost) i podatke o dinamičkom i statičkom nivou.

U našoj ponudi možete pronaći veliki izbor pumpi za navodnjavanje jednog od najvećih svijetskih proizvođača Pedrollo, kao i mnoge druge. Ukoliko Vam je potreban savjet pri odabiru odgovarajuće pumpe posjetite naše poslovnice na Rebrovcu i u Glamočanima. Uz konsultacije sa našim stručnjacima pronaći ćemo najbolje rješenje za Vas.