Predmet koji se u kuhinji najčešće koristi u toku dana je kuhinjska baterija. Bilo da perete suđe, zalivate Vaše biljke ili sipate vodu u šerpe baterija treba da bude funkcionalna, izrađena od kvalitetnog materijala i prilagođena Vašim potrebama i željama. Međutim, koliko ste pažnje posvetili izboru kuhinjske baterije po vašoj mjeri? U nastavku Vam donosimo uputstva kako da pronađete kuhinjsku bateriju za Vaš dom.

            Prvo na šta treba da obratite pažnju jeste materijal od kojeg je baterija izrađena. Strogi evropski standard određuje da se baterije izrađuju od legure mesinga (60% bakra, 38% cinka i 2% primjesa), koje ne utiču na kvalitet legure. Ova legura se preporučuje zbog higijenske ispravnosti pitke vode i otpornosti na razne ph vrijednosti vode.

            Obratite pažnju na tip baterije koja Vam je potrebna, baterija sa 2 cijevi ili baterija sa 3 cijevi. Ako u Vašoj kuhinji imate dovod tople vode iz centralnog bojlera potrebna Vam je baterija sa 2 cijevi (jedna cijev za dovod hladne vode do baterije, a druga cijev za dovod tople vode do baterije). Ako je kuhinja udaljena od centralnog bojlera pa nemate dovod tople vode možete izabrati zidnu bateriju u kombinaciji sa nadpultnim bojlerom, kao na slici pored. Uz ovakve baterije obavezno kupite dve spojke 3/8″-3/8″ (hladna voda dolazi direktno iz zida u bateriju, jedna cijev šalje hladnu vodu u bojler, a druga cijev šalje toplu vodu u bateriju).

            Ako želite usadnu bateriju morate izabrati bateriju sa 3 cijevi u kombinaciji sa podpultnim bojlerom, kao na slici pored (jedna cijev dovodi hladnu vodu do baterije, druga cijev puni bojler hladnom vodom, a treća cijev dovodi toplu vodu iz bojlera u bateriju).

            Ako je Vaša kuhinja tradicionalnog izgleda možete izabrati dvoručnu bateriju za toplu i hladnu vodu. Međutim, ove baterije Vam mogu praviti probleme kada su Vam ruke zaprljane, a trebate podesiti temperaturu vode. Zbog toga je bolje da izaberete bateriju za hladnu vodu (ako ne koristite puno toplu vodu) ili jednoručnu bateriju koja će Vam omogućiti da jednom rukom podešavate temperaturu vode. Možete da birate između običnih baterija ili baterija koje imaju fleksibilno tijelo pa možete da je rotirate lijevo ili desno po potrebi. Klasični stil i jednostavno rukovanje omogućiće savršeno uklapanje u svaku kuhinju.

Za kuhinje sa malim sudoperima ili za one koji traže nešto više i elegantnije pravo rješenje su baterije sa visokim izlivom. Ove baterije će Vam osloboditi dodatni prostor u sudoperu, omogućiti lakše pranje posuđa, sipanje vode, zalivanje biljaka i slično i neće proći nezapaženo ni u jednoj kuhinji. Preporučujemo Vam da izaberite bateriju sa rotirajućim tijelom koje možete okretati prema potrebi.

Baterije sa visokim izlivom možete pronaći i u varijanti sa fleksibilnim crijevom na izvlačenje pomoću kojih možete usmjeravati vodu u bilo kojem pravcu. Ako trebate nasuti vodu u veliku posudu koja ne staje u sudoper, ili isprati sudoper nakon čišćenja izvucite tuš iz tijela baterije koji će produžiti domet kraja izliva baterije. Nakon što ste nasuli vodu crijevo jednostavno vratite u prvobitni položaj i možete nastaviti sa korišćenjem baterije. A mi ih imamo u raznim bojama.

            Bilo koju bateriju da izaberete treba da Vam koristi svaki dan dugo godina. Zbog toga, odvojite vremena i potrudite se da izaberete upravo onu koja će savršeno odgovarati Vašoj kuhinji i Vašim potrebama.