Na našim prostorima radijatori su najučestalija opcija zagrijavanja prostorija, ali da li je to još uvijek i najbolji, najisplativiji način grijanja? Svi težimo ka većoj iskorištenosti i udobnosti prostora, sa što većom pilagođenošću našim potrebama i životnim uslovima. Da li je podno grijanje jedno od prekretnica udobnosti i potreba modernog načina života?

Danas, sistemi podnog grijanja ne spadaju više u luksuz. Kroz nastavak teksta imaćete priliku da se upoznate sa prednostima i manama podnog grijanja i sami da prepoznate njihov kvalitet i prilagodite ga Vašim potrebama.

Za razliku od grijanja putem radijatora koje funkcioniše na principu kretanja topline i kružnog strujanja zraka, podno grijanje isijava toplotu ravnomjerno kroz cijelu površinu pa možemo reći da je pod po kojem hodamo jedan veliki zagrijani radijator čija površinska temperatura ne bi smjela preći 28°C. Svako grijanje ima svoje prednosti i mane, pa tako i podno. Glavne prednosti podnog grijanja su:

  • arhitektonska jednostavnost – ne zauzima životni prostor, jer nema vidljivih grejnih tijela.
  • jednostavno održavanje – svodi se na održavanje kotlovnice ili toplotne stanice, što je u potpunosti isto i za slučaj podnog i konvencionalnog grijanja.
  • idealno rješenja za one koji imaju probleme sa alergijom – zbog niske temperature površine poda znatno se smanjuju konvekcije zraka i vrtloga površine što pored toga dovodi i do idealne podjele temperature u prostoriji.
  • „Drži glavu hladnu, a tople noge“ – tople noge su najbolji način za sprječavanje prehlade, a pri samom paljenju podnog grijanja noge osjećaju toplotu, iako ona nije rasprostranjena po prostoriji i to dovodi do smanjenja mogućnosti bilo kakvog oboljenja.
  • instalacija ispod bilo koje površine – podno grijanje možemo postavti ispod svih vrsta podnih obloga: keramičke pločice, kamen, laminati, parketi i slično, ali je potrebno da obloga ima naznačenu garanciju materijala da se isti mogu primjeniti na sisteme podnog grijanja.
  • grije i hladi – kroz cijevi može da protiče i topla i hladna voda, tako da ljeti može da se koristi i za hlađenje, a zimi za grijanje prostorija.
  • minimalna garancija 15 godina – sve zavisi od proizvodnje i kvaliteta cijevi, ali minimalna garancija koju proizvođači i dobavljači nude za njihove proizvode.

Kao glavni nedostatak podnog grijanja možemo navesti zagrijavanje, koje može potrajati duže nego kod radijatora, jer temperatura kojom se zagrijava je znatno manja. Na našim prostorima javlja se dodatni nedostatak, a to je što još uvijek ne postoji toliko raznovrstan izbor, vrsta i debljine podloge. Svakako, treba obratiti pažnju koji materijal najbolji je provodilac toplote i istražiti njegove prednosti i mane. Ovlašteni dobavljači i instalateri preporučuju postavljanje određenih instalacija grijanja i na vanjskim zidovima za hladne mjesece, jer tako stvaramo toplinsku barijeru hladnoći koja stiže s vana, što je i još jedan nedostatak.

Kao jedna od glavnih nedoumica vezana za podno grijanje jeste da li je ono nezdravo za noge. Podno grijanje se projektuje tako da temperatura poda bude cca 29-35°C. To su temperature zemlje u proljeće, odnosno ljeto. Tada hodamo u laganoj obući i temperatura okoline stopala bude 37°C, bez posljedica. To su idealne temperature za stopala. Ukoliko se podno grijanje polaže / postavlja nestručno, dolazi do vrućih ili prehladnih podova, što jasno utiče na korisnika.

Sa teorijskog stanovišta, podno grijanje je jedno od ekonomičnijih vidova grijanja, zbog same niske temperature zagrijavanja, ali na našim prostorima je ono veoma zahtjevno, pogotovo na samom početku. Prema procjeni majtora, cijena kompletne instalacije sa ukljućenom montažom i PDV-om iznosi  otprilike 48 KM po mza električno podno grijanje. Uzevši u obzir da je prosječna kvadratura prostorije 30m2 cijena bez izvora toplote iznosila bih cca 1 400 KM, što je mnogo na samom početku.

Iako Vam možda na samom početku cifre izgledaju velike, savjetujemo Vam da prije same odluke se dodatno raspitate sa majstorom. Svakako, Hidroinženjering & Economic d.o.o. Vam uvijek stoji na raspolaganju za sva Vaša pitanja i zahtjeve.